Lidhu me sukses!

Mbaje distancën që të ndihmosh tjerët

Këshilla
A

rsye për panik lidhur me sëmundjen COVID-19 nuk ka por çdokush duhet të sillet me përgjegjësi në mënyrën si vepron ashtu që të mbrojë veten dhe të tjerët nga virusi. COVID-19 shkaktohet nga virusi i ri me emrin SARS-CoV-2 dhe tanimë është një sfidë globale. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka shpallur gjendje pandemie të COVID-19. Në pika të shkurtëra: mbaje distancën, shpëto të gjithë!

Si përhapet Coronavirus?

Coronavirus përhapet kryesisht përmes teshtimës pasi që shtrirjen e ka në fyt. Nga aty infeksioni përhapet më tej në mushkëri dhe mund të dalë sërish jashtë trupit përmes teshtimës dhe kollitjes. Në këtë mënyrë përhapet sërish në sipërfaqe të ndryshme e nga aty arrinë të ifnektojë persona të tjerë.

Çfarë të mbron nga një infeksion?

Disa nga këshillat kryesore që sugjerohen nga OBSH janë të:

  • Mbani distancë nga personat e sëmurë (1 deri në 2 metra);
  • Lani rregullisht dhe me kujdes duart. Të paktën 20 sekonda me sapun. Lani në mes gishtërinjve e deri lart në kyçin e dorës e rrotull gishtit të madh;
  • Mos prekni me gishtërinj fytyrën apo sytë, veçanërisht mos prekni me gishtërinj mukozën e gojës dhe hundës;
  • Mënjanoni tokjen e duarve dhe përqafimet me persona të tjerë;
  • Mos u kollitni në duar por mënjanë në parakrah;
  • Në rast nevoje përdorni dorashka. Lani ose ndërroni këto çdo ditë;
  • Mënjanoni vendet me shumë njerëz dhe aktivitete si koncerte apo grumbullime të tjera. Vendosni prioritete në kohën dhe aktivitetet tuaja;
  • Zhvilloni refleksin e mbrojtjes: P.sh. shtypni butonat e ashensorit jo me gisht por me bërryl ose me krah;
  • Hidhni facoletat e përdorura menjëherë pas përdorimit.
Mbaje distancën 2 metra

Mbaje distancën dhe ndihmo të tjerët

Kjo pandemi kërkon pjesëmarrje nga të gjithë: qytetarët dhe organizatat duhet të marrin masa jo vetëm për t’u mbrojtur nga pandemia por edhe ta parandalojnë përhapjen. Në rastin tonë masat përqëndrohen tek ulja e numrit të të infektuarëve. Familjet duhet të janë të gatshme për të pasur të gjithë artikujt e nevojshëm.

Synimi i përbashkët është të mënjanohen kufizime dhe trazira masive në shoqëri.


Në Alba Connect kemi ndërmarrë hapa që puna jonë të kryhet nga shtëpia në departmentet ku ajo është e mundur. Departmentet ku nuk është e mundur puna nga shtëpia kemi vendosur një pauzë derisa të filloj rikthimi i punës. Shpresojmë që edhe ne, së bashku me të gjithë ju, të kontribuojmë në parandalimin e përhapjes së Coronavirus ashtu që të kthehemi në punë sa më parë.

Kërkesat dhe sugjerimet që kemi pranuar na kan shtyrë të shkruajmë në blog-un tonë. Jeni të mirë se ardhur të na kontaktoni me ide për postime që mund t’i publikojmë për kënaqësinë tuaj gjatë kësaj kohe të vështirë.

Shkruajnë: Ema Kursoni dhe Entela Ramadani

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Raport: Bizneset Kosovare Online (2021)

A jeni të interesuar të dini se sa biznese kosovare janë online? Apo cilat platforma i preferojnë? Atëherë lexoni raportin e hulumtimit të tregut për trendet e fundit në 2021, të realizuar nga Alba Connect.

Opsionet e Privatësisë
Kur vizitoni webfaqen e Alba Connect, ne mbledhim disa informata rreth kompjuterit dhe browserit tuaj. Në browserin tuaj keni mundësinë të kufizoni, bllokoni apo fshini cookies që përdor webfaqja jonë. Po ashtu, webfaqja e Alba Connect shfaqë përmbajtje dhe skripta të palëve të treta që mund të përdorin teknologji përcjellëse (tracking). Mund të zgjedhni më poshtë se cilat nga këto shërbime të palëve të treta të lejoni gjatë vizitës suaj në Alba Connect. Për informata të hollësishme rreth metodës së mbledhjes, procesimit dhe përdorimit të informatave tuaja në Alba Connect, ju lutemi lexoni Politikat e Privatësisë.
Youtube
Jepni pëlqimin tuaj për të shfaqur përmbajtje nga Youtube
Vimeo
Jepni pëlqimin tuaj për të shfaqur përmbajtje nga Vimeo
Google Maps
Jepni pëlqimin tuaj për të shfaqur përmbajtje nga Google
Spotify
Jepni pëlqimin tuaj për të shfaqur përmbajtje nga Spotify
Sound Cloud
Jepni pëlqimin tuaj për të shfaqur përmbajtje nga Sound
Lidhu me sukses!