Lidhu me sukses!

Si të jesh i suksesshëm në punë?

Këshilla
V

etë pozicioni juaj (sa mirë përshtatet me ekspertizën dhe pasionin tuaj) sigurisht luan një rol në suksesin tuaj në karrierë. Rutinat dhe ritualet tuaja në zyrë mund të ndikojnë gjithashtu në lumturinë dhe produktivitetin tuaj. Kjo përfshinë atë që bëni para dhe pas punës si dhe gjatë ditëve të punës.

Në vijim janë disa nga zakonet e përditshme që, nëse praktikohen rregullisht, mund të rritin suksesin tuaj në punë:

Përqendrohuni në pikat e forta, jo në dobësitë

Përqendrohuni në pikat e forta, jo në dobësitë

Ndonjëherë, në përpjekje për të qenë të përsosur, ne kanalizojmë kohë dhe energji të vlefshme në përpjekjen për të marrë të mira në gjëra që nuk janë pjesë e aftësisë sonë natyrore. Në shoqërinë time, ne fusim një kulturë që njerëzit duhet të punojnë në detyra që përdorin pikat e tyre kryesore. Ne nuk besojmë në kalimin e kohës së njerëzve duke i bërë ata të përmirësojnë dobësitë e tyre.

Dikush tjetër do të jetë i fortë atje ku janë të dobët. Është detyra jonë të sigurojmë që të gjithë janë duke punuar në ato që i aktivizojnë ata e jo ato që i varfërojnë. Për ta marrë këtë këshillë, bëni zakon të caktoni përparësi sa më shumë nga aftësitë tuaja në baza ditore.

Punoni si ju punoni më mirë

Punoni si ju punoni më mirë

Si shënim anësor, jo të gjithë funksionojnë në mënyrë të barabartë në ambiente identike. Ndërsa mund të mos keni një mundësi të punoni prapa dyerve të mbyllura. Nëse kompania juaj favorizon një plan të hapur me dysheme, ka zakone pune që mund t’i zhvilloni për t’i luajtur në pikat tuaja të forta dhe për të përmirësuar fokusin tuaj.

Një studim i kohëve të fundit tregon se 32% e moshave 18-34 vjeç preferojnë të punojnë individualisht në një sallë pritjeje mbi një mjedis pune tradicional.

Nëse kompania juaj nuk ofron hapësirën tuaj ideale, mendoni për ndryshime të thjeshta që mund të bëni në mjedisin tuaj të përditshëm të punës. Nëse keni nevojë të bëni punë me kokë poshtë, përdorni kufje ose gjeni një zonë të izoluar në zyrë për të krijuar vendin e punës. Nëse keni nevojë të frymëzoheni, kërkoni një hapësirë ​​bashkëpunuese në mënyrë që të mund të kërrisni idetë e bashkëpunëtorëve.

Kontrolloni qëndrimin tuaj

Humori që ju sjellni në punë mund të ndikojë jo vetëm në moralin tuaj dhe performancën e punës por edhe atë të atyre përreth jush. Prandaj, një zakon tjetër i shëndetshëm për të praktikuar çdo ditë është marrja nën kontroll e qëndrimit tuaj mendor. Një thënie e vjetër shkon: ‘Qyteti i lumturisë është në mendje’. Për të shijuar më shumë kënaqësi në punë, është e rëndësishme të kontrolloni rregullisht këndvështrimin tuaj. Negativiteti mund të mbizotërojë në jetën tuaj, e cila depresionon jo vetëm mendjen, shpirtin dhe trupin tuaj, por nivelin e produktivitetit tuaj.

Një strategji shtesë për rregullimin e qëndrimit është që praktika të jeni aty ku jeni në punë sesa të mendoni për marrëdhënie të jashtme dhe sfida personale. Nëse jeni fizikisht në punë dhe përqendroheni në çështje të tjera të jetës, atëherë nuk jeni mendërisht në punë. Kjo do të thotë që ju nuk mund të performoni në një mënyrë efektive.

Bëni një vepër të mirë

Bëni një vepër të mirë

Ndërsa kujdeseni për nevojat tuaja fizike dhe mendore në punë, mbani në mend se një zakon të bëni diçka të mirë për një koleg mund t’ju bëjë të ndiheni edhe më mirë. Studimet kanë treguar se një altruizëm i vogël shkon shumë larg. Një studim i vitit 2012 nga Wall Street Journal (Evropë) dhe iOpener Institute for People and Performance zbuloi se punëtorët e lumtur i ndihmojnë kolegët e tyre 33% më shumë sesa kolegët e tyre më pak të lumtur.

Ndihmoni njëri-tjetrin

Ndihmoni njëri-tjetrin

Ne të gjithë kemi përjetuar nxitjen që ndodhë kur i huazojmë një ndihmë dikujt tjetër dhe ky parim i pagimit përpara është i vërtetë në vendin e punës. Qoftë marrje e  disa detyrave të thjeshta për një kolegë të mërzitur ose sjellje e një kafe shtesë për mëngjes. T’i bëni një shërbim ekipit tuaj është një hap i sigurtë për lumturinë e tyre dhe suksesin tuaj.

Kur përballen me një sfidë në vendin e punës, një pengesë në rrugë të projektit ose moral të ulët të ekipit, shumica e njerëzve grinden dhe thonë: “Epo, nuk ka shumë gjëra që mund të bëjë për këtë.” Njerëzit më të suksesshëm, nga ana tjetër, ndërmarrin veprime.

Paraqisni një ide tuajën

Paraqisni një ide tuajën

E kam të pamundur të kuptoj se ku qëndron një person nëse nuk bashkohet me bisedën. Opinionet nuk janë të rezervuara për ata që kanë zyret me pamje. Gjeni zërin tuaj dhe sigurohuni që të ekuilibroni kontributin tuaj për suksesin tuaj. Ju duhet të kontribuoni përafërsisht pjesë të barabarta mbështetje komplimente të tjerëve me kritikë të menduar dhe konstruktive. Kurrë mos keni frikë të paraqisni një ide. Të gjithë kemi të mira dhe të gjithë kemi të këqija.

Mos prisni deri nesër në mëngjes për të kuptuar se çfarë ju duhet të punoni. Ekspertët e vendit të punës është e rëndësishme të marrin objektivat e tyre më të rëndësishme për ditën tjetër në letër.

Ju mund të keni dy ose tre prej tyre që janë në mendje, por angazhoni ata që të shkruajnë kështu që ju keni një themel thelbësor për të punuar që nga mëngjesi tjetër. Kjo praktikë gjithashtu ju ndihmon të ndaloni rregullimin e detyrimeve të punës dhe në fakt të relaksoheni pak.

Merr përgjegjësi

Menaxheri juaj nuk duhet të jetë personi i vetëm në punë për t’ju drejtuar. Të gjithë mund të jeni udhëheqësi. Udhëheqësit e suksesshëm shpesh kanë mentorë bashkëmoshatarë ose bashkëpunëtorë me të cilët ata shkëmbejnë rregullisht reagime. Të kesh një mentor kolegësh mund të të ndihmojë të ngrihesh më shpejt në pozitën ku dëshiron. Liderët më të suksesshëm kanë një “mik” ose dikë që gjithashtu aspiron udhëheqjen. Shokët shkëmbejnë rregullisht njohuri dhe këshilla në mënyrë që të mos lejojnë njëri-tjetrin të kapen shumë nga ndjekja e pasurisë dhe famës.

Ju mund të mendoni se të dëgjoni muzikë ju ndihmon të merrni gjërat më shpejt. Në fakt hulumtimi sugjeron që kjo ju bën më pak produktivë për shumicën e detyrave. Për shembull, një studim i vitit 2010 zbuloi se njerëzit performonin më keq në një detyrë kujtese kur dëgjonin muzikë në sfond, krahasuar me kohën kur punonin në qetësi. Më mirë është të dëgjoni muzikë për 10 deri në 15 minuta para se të zbrisni në punë. Kështu do të jeni të qetë dhe në një humor të mirë.

Hulumtimet sugjerojnë se veshja në mënyrë më formale mund të bëjë që të dy të ndjeheni dhe të shfaqeni më të fuqishëm. Rezultatet tregojnë se burrat ishin më të suksesshëm në negociata kur ata kishin veshur një kostum. Po ashtu e njejta vlenë edhe për femrat.

Shkruan: Amnihena Ibrahimi

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Raport: Bizneset Kosovare Online (2021)

A jeni të interesuar të dini se sa biznese kosovare janë online? Apo cilat platforma i preferojnë? Atëherë lexoni raportin e hulumtimit të tregut për trendet e fundit në 2021, të realizuar nga Alba Connect.

Opsionet e Privatësisë
Kur vizitoni webfaqen e Alba Connect, ne mbledhim disa informata rreth kompjuterit dhe browserit tuaj. Në browserin tuaj keni mundësinë të kufizoni, bllokoni apo fshini cookies që përdor webfaqja jonë. Po ashtu, webfaqja e Alba Connect shfaqë përmbajtje dhe skripta të palëve të treta që mund të përdorin teknologji përcjellëse (tracking). Mund të zgjedhni më poshtë se cilat nga këto shërbime të palëve të treta të lejoni gjatë vizitës suaj në Alba Connect. Për informata të hollësishme rreth metodës së mbledhjes, procesimit dhe përdorimit të informatave tuaja në Alba Connect, ju lutemi lexoni Politikat e Privatësisë.
Youtube
Jepni pëlqimin tuaj për të shfaqur përmbajtje nga Youtube
Vimeo
Jepni pëlqimin tuaj për të shfaqur përmbajtje nga Vimeo
Google Maps
Jepni pëlqimin tuaj për të shfaqur përmbajtje nga Google
Spotify
Jepni pëlqimin tuaj për të shfaqur përmbajtje nga Spotify
Sound Cloud
Jepni pëlqimin tuaj për të shfaqur përmbajtje nga Sound
Lidhu me sukses!